torstai 8. joulukuuta 2011

Meille taiteilijoille tärkeä osa taidetta on kuinka se ripustetaan tilaan. Taiteilijoiden yhteisissä näyttelyissä se on suoranainen kulmakivi, johon liittyvää aikaa ja vaivaa ei välttämättä katsoja edes huomaa - varsinkaan jos ripustus on sellainen, että se ei kommentoi itse itseään. Joidenkin mielestä ripustus on hyvä, kun sitä ei huomaa. Ja jokaisella onkin täysi oikeus omaan ripustusnäkemykseen. Oma suhteeni ripustukseen on kertova ja anarkistinen sekä ehdottomasti osa taidettani, ei siitä ulkopuolinen asia. Perinteinen iso maalaus isoon tilaan pienet pieneen ei puhuttele minua, jos en ole itselleni perustellut miksi sen sinne laitan. Teen usein näyttelystäni installaatiomaisen juuri sen takia, että installaatioihin liittyy ajatus siitä, että koko näyttelytila on osa teosta ei vain kehykseen rajoittuva teos.

Näyttelyn valaisu on vähintään yhtä tärkeää kuin ripustus; kun ripustan maalauksia, jotka olen maalannut kankaalle valaisen ne usein perinteisesti: kirkkain värein maalatut hehkuvat valossa ja tummasävyisille sopii salaperäisempikin hämärä nurkka. Esim. keltainen sävy saattaa "kadota" hämärässä valossa. Tämän huomasin jälleen kerran, kun vein eilen teoksiani Mältirannan jouluiseen Talo täynnä taidetta -näyttelyyn. Teos, joka oli ollut kotona seinälläni varjossa, oli huomattavasti keltaisempi ulkovalossa katsoen. Tosin eihän teos välttämättä ole huonompi vaikka kaikki sävyt eivät sellaisenaan näkyisi: se on vaan erilainen esim. tunnelmaltaan. Yleensäkin huonompi parempi -asetelmat eivät ole kovin järkeviä kuvataiteessa. Nopeat päätelmät vievät pohjan taiteen syvälliseltä ja  avoimelta tulkinnalta - usein.

Maalaus-installaatio: Kesäkuun metsä.
Pelti on puolestaan aivan erilainen valaistava. Maalaukset, jotka olen maalannut öljyllä pellille ovat pellin kiiltävien osien takia jo valmiiksi itsevalaisevia osia. Pellille maalattuja teoksia valaisen usein hyvin installaatiomaisesti, jolloin valaisu on todellinen osa teosta. Käytän tällöin myös erivärisiä valokalvoja muokkamaan  teoksen olemusta tilassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti